Cvijet iznad oblaka

Upoznaj čudesnu biljku koju možeš vidjeti samo na jednom mjestu na svijetu

Orjenska perunika (Iris Orjenii)
foto © Pavle Čikovac


Orjen - najviša dinarska planina uz Jadransko more, uzdiže se strmo iznad Bokokotorskog zaliva na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sa čak šest vrhova iznad 1800 metara visine, pruža zadivljujuće vidike na more, ostrva i daleke planinske vrhove. Iako ima najviše padavina u Evropi, zbog ekstremno krševitog reljefa glacijalnog porijekla, planina je potpuno bezvodna. Poznat po svojim izuzetnim prirodnim ljepotama i brojnim endemskim vrstama, Orjen je zakonom zaštićen i ima status Parka prirode.
Omiljena je destinacija mnogih planinara, naučnika i ljubitelja prirode već više od 100 godina. Popeli su oni sve vrhove, istražili brojne pećine i jame, pronašli neobične biljne i životinjske vrste, ali samo rijetki srećnici su imali susret sa misterioznom ljepoticom.

Njeno ime je Iris orjenii ili Orjenska perunika.  Pravi je planinski dragulj, čudo prirode. Iako donekle slična nekim srodnicama, ova prekrasna i rijetka perunika smatra se endemskom samo za planinu Orjen. Ne može se naći nigdje drugo na svijetu. Prepoznatljiva je po svojim velikim bijelim cvjetovima sa šest latica  i zlatno-žutim prugama, koji se svojom nesvakidašnjom ljepotom i gracioznošću ističu naspram sivog i surovog dinarskog krša.

Prvi dio svog imena  Orjenska perunika dobila je po planini Orjen, gdje je prvi put i pronađena te opisana od strane naučnika Dr Kristijana Brojhla (Christian Bräuchler) i Pavla Čikovca 2007. godine. Drugi dio svog imena, ova jedinstvena biljka nosi po staroslovenskom bogu - gromovniku Perunu. I to nimalo slučajno.

Ona raste vrlo visoko u planini. Pod samim oštrim vrhovima – tamo gdje moćne munje melju ljuti kamen pod sobom, šibaju olujni vjetrovi, a zimi je zasipaju teški snjegovi.  A ona svemu odolijeva, naizgled tako nježna, a opet tako snažna.
Cvijet iznad oblaka. Iznad svega.
A sa dolaskom ljeta, ljepotica širi svoje graciozne cvjetove i uživa u pogledu na morsku pučinu, okupana suncem i povjetarcem koji donosi miris morske soli.
I nije sama… Pored nje su moćni drevni džinovi. Ali o njima u jednoj drugoj priči. 😊

Zbog svoje izuzetne rijetkosti i ljepote, Orjenska perunika je među lokalnim planinarima postala simbolom Orjenskom masiva, a njen cvijet se nalazi na zvaničnom grbu planinarskog društva Vučji zub iz Trebinja.
Ovo društvo markira, označava i održava brojne planinarske staze, te se brine o očuvanju prirode i uređenju Parka prirode Orjen.

Ako nakon ove zanimljive priče želiš častiti sebe aktivnim odmorom i posjetiti Park prirode Orjen, nemoj propustiti priliku da vidiš ovu, ali i brojne druge atrakcije koje nudi ova nevjerovatna planina. A iskusni planinarski vodiči agencije za aktivni turizam HERZ Adventures  rado će te povesti u nezaboravne avanture.

Jer, jedan je život. Živi ga!

Slavenko Vukasović, HERZ Adventures
april 2023.

Orjenska perunika (Iris Orjenii)
foto © Pavle Čikovac

Vučji zub, Park prirode Orjen
foto © Slavenko Vukasović

Orjen
foto © Slavenko Vukasović

Grb planinarskog društva Vučji zub koji sadrži cvijet Orjenske perunike